Evropský sociální fond: analýza jeho fungování v rámci provádění evropské politiky zaměstnanosti - Kubíčková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2007)
Bakalářská práce se věnuje tématu Evropského sociálního fondu a zaměřuje se na analýzu jeho fungování v rámci provádění Evropské politiky zaměstnanosti. Práce se skládá ze čtyřech základních částí. První část je věnována obecnému úvodu a vysvětlení cílů Evropské unie. Dále jsou zde obecně rozebrány hlavní zásady, principy a cíle politik v oblasti zaměstnanosti. Právní základ, nejdůležitější úkoly Evropského sociálního fondu a stručný historický vývoj Evropského sociálního fondu je rozebrán ve druhé části. Tématem třetího oddílu je umístění Evropského sociálního fondu mezi ostatními strukturálními fondy. Tato část zahrnuje i obecný rámec úkolů strukturálních fondů a popis jednotlivých strukturálních fondů a možnost jejich využití. Jádrem práce je poslední část, ve které se nachází popis jednotlivých programů Evropského sociálního fondu v České Republice, popis jeho fungování a připojeny jsou tabulky s výsledky za programovací období 2004 - 2006. Postoje, názory, hodnocení a návrh na budoucí období přiblíží závěrečná část. Připojeno je shrnutí ve francouzském jazyce a trojjazyčný glosář důležitých pojmů.
European social fund: analysis of its functioning within the implementation of the European policy of Employment
Keywords: Evropský sociální fond; strukturální fondy; Evropská strategie zaměstnanosti; European Social Fund; structural funds; European Employment policy