Zhodnocení umělých přivaděčů vody na Třeboňsku. - Bůžková, Jana (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce pojednává o porovnání mezi umělými přivaděči vody na Třeboňsku. Jedná se hlavně o Zlatou stoku a Novou řeku. Zlatá stoka společně s Novou řekou se nachází v oblasti Třeboňské pánve a plní funkci napouštění a vypouštění okolních rybníků při výlovu nebo při zvýšené hladině vody vlivem povodní. Hlavním cílem této bakalářské práce je podrobný popis jednoho z daných přivaděčů vody z hlediska historie, stavitele, stavby a hydrologických parametrů. Součástí této práce je i porovnání dvou větších povodní na Třeboňsku, ve kterých hrála Zlatá stoka a Nová řeka velmi důležitou funkci. Šlo převážně o zadržení velkého množství vody, které by mělo velmi vážné následky na města, krajinu i životní prostředí. Tyto umělé přivaděče vody nenajdeme jen u nás, ale můžeme se s nimi setkat i v zahraničí.
Evaluation of artificial water feeders in the Třeboň area.
Keywords: Zlatá stoka; Nová řeka; povodně; Golden Canal; New River; floods