Význam fyzioterapie u diabetické neuropatie - Motejlová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2021)
Diabetická neuropatie je velmi častou chronickou komplikací u onemocnění diabetes mellitus. Toto onemocnění postihuje periferní nervový systém a mezi nejčastější projevy patří parestézie, pocity studených nohou a poruchy stability. Předmětem této bakalářské práce je zmapování možností fyzioterapie u diabetické neuropatie a vytvořit cvičební jednotku ke zlepšení stability pro autoterapii u jednotlivých probandů. Teoretická část se zabývá nemocí diabetes mellitus. O této nemoci je napsána druhá kapitola s klasifikací, diagnostikou, terapií a jejími komplikacemi. Chronickou komplikací této nemoci může být diabetická neuropatie, které je věnována třetí kapitola. V této kapitole je sepsána anatomie periferního nervového systému, formy, neuropatická bolest a léčba. Čtvrtá kapitola pojednává o posturální stabilitě. Praktická část byla založena na kvalitativním výzkumu. Výzkumný soubor tvořili tři probandi, u nichž byla diagnostikovaná diabetická neuropatie. U každého probanda je vedena kazuistika, která obsahuje anamnézu, kineziologický rozbor, vyšetření na stabilitu včetně posturografu a základní neurologická vyšetření. Na základě vstupního vyšetření byly vytvořeny individuální fyzioterapeutické postupy. Hlavní část cvičební jednotky se věnovala senzomotorice, uvolnění kloubních struktur na noze a cvičení na balančních podložkách s nácvikem posturální stability. Výsledky tohoto výzkumu prokázaly, že fyzioterapie u diabetické neuropatie má pozitivní vliv na zdravotní stav probanda. V průběhu terapie probandi subjektivně uváděli zmírnění parestezií. Objektivně bylo potvrzeno, že probandi lépe drží stabilitu i v náročnějších polohách.
The importance of physiotherapy in diabetic neuropathy
Keywords: diabetická neuropatie; parestézie; fyzioterapie; stabilita; posturograf; senzomotorika; diabetic neuropathy; paresthesia; physiotherapy; stability; posturograph; sensomotor skills