Fyzioterapie u pacientů s Bechtěrevovou chorobou - Kantorová, Vanda (Jihočeská univerzita, 2010)
Tématem mé bakalářské práce je fyzioterapie u pacientů s Bechtěrevovou chorobou. Práce se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část popisuje anatomické struktury axiálního skeletu, biomechaniku páteře a obecně vymezuje spondylartritidy. Dále podrobně analyzuje Bechtěrevovu chorobu (ankylozující spondylitidu), její vyšetření, léčbu a aplikaci fyzioterapeutických postupů. Část praktická popisuje konkrétní průběh fyzioterapie u tří náhodně vybraných klientů v třeboňských lázních Aurora, která probíhala od 5. 3. do 9. 4. 2010. Prvním cílem bakalářské práce je zhodnocení vybraných metodik fyzioterapie při léčbě pacientů s Bechtěrevovou chorobou. Druhým cílem je posouzení vlivu metodik na další vývoj nemoci. Bylo použito metody kvalitativního výzkumu, pro sběr dat jsem použila následující techniky: anamnézu, rozhovor, pozorování (kineziologický rozbor) a sekundární analýzu dat. Bakalářská práce může být použita jako studijní a informační materiál pro studenty, laickou veřejnost i zdravotníky.
Physiotherapy for patients with Morbus Bechtěrev
Keywords: Ankylozující spondylitida; bolest zad; fyzioterapie; pohybová léčba; Ankylosing spondylitis; backache; physiotherapy; kinetic treatment