Odborný růst předškolního pedagoga a jeho význam pro vzdělávání dítěte v MŠ - Doležalová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2012)
Závěrečná bakalářská práce se zabývá problematikou celoživotního vzdělávání učitelek mateřských škol, zejména oblastí dalšího vzdělávání a přístupem předškolních pedagogů k profesnímu rozvoji. První část práce vychází z teoretického zpracování požadavků na odbornou vybavenost předškolních pedagogů a ukazuje některé možné cesty dalšího vzdělávání podle uvedené literatury. Druhá část přináší pohled učitelek mateřských škol na vlastní potřebu zvyšování profesní odbornosti. Zabývá se příležitostmi k dalšímu vzdělávání v běžné praxi předškolního pedagoga a snaží se nastínit, jaké formy vzdělávacích aktivit učitelky mateřských škol nejvíce preferují. Hledá odpovědi na otázky využití získaných informací v procesu inovací předškolního kurikula. Tato část se opírá o zpracované výsledky dotazníkového šetření, které se uskutečnilo mezi učitelkami mateřských škol v Kraji Vysočina.
Professional growing of preschool educationalist and his importance for education of children in kindergarten.
Keywords: Celoživotní vzdělávání; další vzdělávání; učitelka mateřské školy; kompetence; odborný růst.; Lifelong education; further education; teacher of nursery school; competence; professional growth.