Etologická studie chvostana bělolícího (Pithecia pithecia pithecia) v zoologické zahradě Jihlava. - Okřinová, Isabela (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem této práce bylo sledovat rodičovské projevy péče o potomky a dále sociální a sexuálně podmíněné vztahy včetně jejich vývoje v čase ve skupině chvostanů bělolících (Pithecia pithecia) v Zoo Jihlava. Práce se dále zaměřovala i na vliv nově narozeného mláděte na vztahy jedinců ve skupině. Součástí práce je pak diskuze pozorovaných výsledků s poznatky z jiných chovů a volné přírody. Pozorovanou skupinu tvořili 3 mláďata a rodičovský pár.
Ethological study of White-faced Saki (Pithecia pithecia pithecia) in Jihlava zoo.
Keywords: chvostan bělolící (Pithecia pithecia); rodičovská péče; sociální vztahy ve skupině; konflikt rodič-potomek; white-faced saki (Pithecia pithecia); parental care; social relationships in the group; conflict parent-offspring