Kvalita života seniorů a analýza jejich spokojenosti se službami v Českém Krumlově - Husár, Imrich (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce je zaměřena na kvalitu života seniorů v Domově s pečovatelskou službou Za Soudem v Českém Krumlově a analyzuje jejich spokojenost se službami. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část práce vychází z rozboru odborné literatury a ověřených internetových zdrojů. Zabývá se především oblastmi stárnutí a stáří, pojmy zdraví a nemoci a teoretickým vymezením kvality života. Praktická část je tvořena sestavením a následnou aplikací intervenčního programu. Pro sběr dat byl použit kvalitativní výzkum s metodami strukturalizovaného rozhovoru s otevřenými otázkami, strukturovaného dotazníku s názvem ?Sociální zdraví u seniorů? a zúčastněného (participačního) pozorování. Výzkum se zaměřuje na zjištění kvality života seniorů v uvedeném zařízení, na zjištění spokojenosti seniorů se službami, které jsou jim v zařízení poskytovány, a také na to, zda má intervenční program pozitivní přínos pro seniory. Výsledky ukazují, že senioři jsou spokojeni se svou kvalitou života, jsou ve většině případů spokojeni s poskytovanými službami a aplikovaný intervenční program měl pozitivní ohlas u seniorů.
Quality of Life of seniors and Analysis their Satisfaction with Services in Český Krumlov.
Keywords: senior; stáří; stárnutí; zdraví; nemoc; kvalita života.; senior; age; aging; health; disease; quality of life.