Ošetřovatelská problematika u klienta s pylovou alergií - Doležel, Jakub (Jihočeská univerzita, 2008)
Sezonní pylová alergie, tzv. polinóza, je nejrozšířenější alergické onemocnění, kterého v posledních letech, stejně jako jiných alergií, výrazně přibývá. V současnosti postihuje až pětinu populace. Může vzniknout kdykoliv v průběhu života, nejčastěji se ale vyskytuje mezi 15. a 25. rokem života. Téma bakalářské práce zní: Ošetřovatelská problematika u klientů s pylovou alergií. V této práci jsem zjistil, zda klienti znají režimová opatření u pylové alergie, úlohu sester v edukaci klienta s pylovou alergií, zda klienti projevují zájem o informace o pylové alergii a jaké zdroje informací o pylové alergii klienti využívají. Téma je zpracováno na základě odborné literatury a na základě kvantitativního výzkumu. Kvantitativní výzkum se skládá z dvou částí. Prvním výzkumným souborem byli klienti alergologických ambulancí léčící se s pylovou alergií. Metodou sběru dat bylo použito dotazování technikou dotazníku. Druhý výzkumný soubor tvořily sestry pracující v alergologických ambulancích. Metodou sběru dat bylo použito dotazování technikou strukturovaného rozvoru. První hypotéza, která tvrdí, že klienti neznají režimová opatření u pylové alergie, byla jak v dotazníkovém šetření, tak v strukturovaném rozhovoru vyvrácena. Druhá hypotéza, která uvádí, že sestry needukují klienty s pylovou alergií, byla jak v dotazníkovém šetření, tak v strukturovaném rozhovoru vyvrácena. Třetí hypotéza, která tvrdí, že klienti neprojevují zájem o informace k tématice pylové alergie, byla jak v dotazníkovém šetření, tak v strukturovaném rozhovoru vyvrácena. Čtvrtá hypotéza, která uvádí, že nejčastějším zdrojem získávání informací o pylové alergii pro klienty jsou informační letáky, byla potvrzena v dotazníkovém šetření. V práci bylo citováno z 22 zdrojů tuzemské i zahraniční literatury věnující se tématice nejen pylové alergie.
Nursing problems with a client suffering from pollen allergy
Keywords: Pylová alergie; edukace; sestra; klient; režimová opatření; informační letáky; Allergic rhinitis; education; nurse; client; regimen measures; information brochures