Čeští translátoři při českém guberniu v Praze v 18. století - Psotková, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Ústředním tématem předkládané diplomové práce je úřad českého translátora, který byl zřízen roku 1749 spolu s instancí reprezentace a komory. Na prvním místě si klade tato práce za cíl přiblížit čtenáři smysl tohoto úřadu, zdůvodnit jeho existenci, popsat jeho historii a zhodnotit jeho význam v kontextu dobových souvislostí druhé poloviny 18. století. Práce přitom zasahuje jak do oblasti historické vědy, v jejímž rámci přibližuje dějiny daného úřadu i postavení tereziánského a josefínského úředníka obecně, tak do oblasti jazykovědné, kde se jednak zabývá administrativní funkcí českého jazyka v období 18. století a jeho kvalitativní úrovní, jednak nově objevenou obranou češtiny pocházející z pera Matěje Rudolfa Blažeje, prvního známého českého translátora při reprezentaci a komoře. V úvodu práce je nastíněn stav českého jazyka a jeho uplatnění v administrativní funkci během 18. století, po čemž následuje stručný přehled bádání k tématům jednotlivých kapitol práce. Její struktura je dále rozčleněna do tří kapitol. První z nich věnuje pozornost vývoji nejvyšších českých zemských správních úřadů, při nichž německo-čeští translátoři plnili své povinnosti. Klíčová je druhá kapitola, popisující význam a historii translátorského úřadu, s důrazem na co nejbližší charakteristiku osobností jednotlivých překladatelů. Jako konkrétní příklad textové produkce vzniklé z činnosti translátorského úřadu je zde nakonec prostřednictvím třetí kapitoly analyzována uvedená Blažejova obrana českého jazyka, která je zajímavá především jako doklad počínajícího národního obrození.
The Czech translators at the local government in Prague in 18th century
Keywords: čeští translátoři; české gubernium v Praze; administrativní funkce českého jazyka; obrana českého jazyka; baroko; osvícenství; Matěj Rudolf Blažej; Jan Nepomuk Kříž; František Karel Štamperský; Rudolf z Freuenwaldu; František Čapek; František Jan Tomsa; Antonín Ondrák; the Czech translators; the Czech local government in Prague; the role of Czech in the administration; the apology of Czech; Baroque; Enlightenent; Matěj Rudolf Blažej; Jan Nepomuk Kříž; František Karel Štamperský; Rudolf z Freuenwaldu; František Čapek; František Jan Tomsa; Antonín Ondrák