Didaktické hry ve výuce hudební výchovy v 1. a 2. třídě ZŠ - Šímová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce se zaměřuje na aktivizační metody a didaktické hry na hodinách hudební výchovy v 1. a 2. třídě ZŠ. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části se práce věnuje problematice hudebnosti a její diagnostice u žáků mladšího školního věku; dále jsou zde probrány očekávané výstupy v předmětu hudební výchova. Teoretická část se také věnuje aktivizačním výukovým metodám. V praktické části jsou prezentovány didaktické hry rozvíjející dané schopnosti a dovednosti, které si žák osvojuje v hudebních počátcích. Tyto didaktické hry jsou vyzkoušeny v hodinách hudební výchovy na ZUŠ a také na ZŠ. Funkčnost her je následně analyzována pomocí dotazníkového šetření.
Didactic Games in Music Education in the 1st and 2nd Year of Elementary School
Keywords: výuka hudební výchovy; hudební výchova v 1. a 2. třídě ZŠ; činnost v hudební výchově; didaktické hry v hudební výchově; aktivizační metody v hudební výchově; teaching music education; music education in the 1st and 2nd grade of primary school; activities in music education; didactic games in music education; activation methods in music education