Výskyt moru včelího plodu v Jihočeském kraji - Šturmová, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
V diplomové práci jsem se zabývala nákazou moru včelího plodu. Nejprve jsem se zaobírala nebezpečností nemoci moru včelího plodu a zjišťovala jsem skutečnosti o původci nemoci bakterie Paenibacillus larvae. Poté jsem v laboratoři prováděla rozbor včelí měli kultivačním testem. Pozorovala jsem bakterii P. larvae pod mikroskopem. Dále jsem se sledovala vyhlašování ohnisek Krajskou veterinární správou. Zjišťovala jsem postup Krajské veterinární správy v souladu se zákonem a vyhláškou při zjištění nákazy moru včelího plodu na stanovišti. Na závěr jsem vypracovala přehled vyhlášených ohnisek v Jihočeském kraji do tabulek a grafů za období 2006 2013. Jediná léčba proti této nákaze je doposud spálení včelstev včetně veškerého vybavení včelnice. Proto jsem poukázala na důležitost hlášení podezření výskytu moru včelího plodu, dodržování zásad a opatření včelaři, aby včelaři chovali jen zdravá a silná včelstva. Jen tak může dojít k zabránění šíření a potlačení výskytu moru včelího plodu a jeho původce bakterie P. larvae, která je velmi odolná.
Occurrence of bee brood plaque in South Bohemian region
Keywords: bakterie; mor včelího plodu; Paenibacillus larvae; nemoci včel; včela; bacteria; American foulbrood; Paenibacillus larvae; disease of bees; bee