Vliv výživy a krmení na ekonomické ukazatele výroby mléka - Doležal, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2011)
Tématem této diplomové práce je vyhodnotit vliv výživy a krmení na ekonomické ukazatele výroby mléka v ZOD Borovany. První část práce se soustřeďuje na základní aspekty chovu dojnic včetně fyziologických procesů ovlivňujících jejich užitkovost. Další část práce je zaměřena na sestavování krmných dávek, popis nejdůležitějších složek určujících výši dojivosti a konkrétní způsob techniky krmení. Hlavní faktory, ovlivňující ekonomické ukazatele produkce mléka, jsou popsány a rozebrány ve stěžejní části diplomové práce. Zde se jedná hlavně o náklady na krmení a kvalitu krmení. Tato práce si klade za cíl zjistit, jakým způsobem kvalita výživy ovlivní ekonomické výsledky výroby mléka ve sledovaných letech 2007 a 2008.
Nutrition and feeding influence for economic parameters of milk production
Keywords: Výroba mléka; krmná dávka; užitkovost; dojnice; dojivost; Milk production; feed ration; efficiency; dairy cattle; milk yield