ASPEKTY SOUŽITÍ S LIDMI S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM PO TRANSFORMACI SOCIÁLNÍCH SLUŽEB - Müllerová, Nikoleta (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce pojednává o problematice začleňování osob s mentálním postižením do běžné populace. Na základě dotazníkového šetření analyzuje probíhající transformaci sociálních služeb v ČR a zaměřuje se na průběh komunikace s veřejností. Hledá odpovědi na otázky jak je veřejnost připravena na soužití s lidmi s mentálním postižením a zda existují stereotypy v chování k těmto lidem. Přináší návrhy jak předcházet konfliktním situacím při adaptaci v novém prostředí a jak se vzájemně respektovat.
ASPECTS OF COEXISTENCE WITH MENTAL HANDICAPPED PEOPLE AFTER TRANSFORMATION OF SOCIAL SERVICES
Keywords: mentální postižení; transformace sociálních služeb; integrace osob s mentálním postižením; konfliktní situace při soužití s lidmi s mentálním postižením; komunikace s lidmi s mentálním postižením; mental handicap; transfomation of social services; integration of mentally ill individuals; conflicting situations in living with mental handicapped people; comunication with mental handicapped people