Plazmová modifikace materiálů pro medicinální účely - Matějíček, Jan (Jihočeská univerzita, 2016)
Předložená diplomová práce pojednává o výzkumu probíhajícím pod záštitou Katedry aplikované fyziky a techniky Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, na kterém se autor práce aktivně podílel. Práce je členěna na teoretickou část a část experimentální. Teoretická část obsahuje poznatky z oblasti přírodních polymerů, zejména celulózy, plazmových technologií a infračervené spektrometrie. Předmětem experimentální části diplomové práce je výzkum, který se zabývá funkcionalizací celulózy pomocí mikrovlnného plazmového výboje na aparatuře CX-22. V rámci předloženého výzkumu byla rovněž provedena optimalizace procesu funkcionalizace s kapalným prekurzorem hexametyldisiloxanem (HMDSO).
Plasma modification of materials for medical purposes
Keywords: ATR; celulóza; hexametyldisiloxan; infračervená spektrometrie; KBr; mikrovlnný výboj; plazma; plazmová modifikace; skenovací elektronová mikroskopie.; ATR; cellulose; hexamethyldisiloxane; infrared spectrometry; KBr; microwave discharge; plasma; plasma modification; scanning electron microscopy.