Zajištění intimity pacienta při převazu - Bellová, Daniela (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce zjišťuje, jakým způsobem sestry na operačních odděleních zajišťují intimitu pacienta při převazu rány. Začátek teoretické části práce je zaměřen na vědomosti, které jsou zapotřebí k péči o pacienta s ránou. Nejzákladnější je znalost anatomie a fyziologie kůže. Dále povědomí o pojmu rána a o tom, jak vypadá proces jejího hojení, jaké faktory, ať již lokální nebo celkové, mohou negativně ovlivnit hojení rány a jakým způsobem může k nekomplikovanému hojení přispět péče samotné sestry. Následuje průběh ošetření rány, pooperační péče o klienta a teoretický postup převazu se zaměřením na způsob zajištění intimity pacienta při výkonu. Veškeré znalosti aseptických postupů ošetření rány a kvalitní péče o pacienta jako celek umožňují rychlé a nekomplikované hojení, kterým se snižuje množství převazů a tím i riziko narušení intimity klienta. Proto jsou následující kapitoly zaměřeny na potřeby pacienta, jeho důstojnost a holistické pojetí člověka. Potřeby nemocného jsou orientovány na význam sebekoncepce a sebeúcty. Důstojnost a důraz na její dodržování, je jádrem celé práce. Vnímání intimity, studu a nahoty nás vnáší do tohoto problému. To, proč je tak důležité intimitu zajišťovat, bylo důvodem vzniku mé práce. Výzkum k bakalářské práci probíhal metodou kvantitativního šetření na operačních odděleních Nemocnice České Budějovice, a.s., konkrétně na chirurgickém, ortopedickém, traumatologickém, gynekologickém, urologickém, neurochirurgickém a kardiochirurgickém oddělení. Vypracovala jsem dva druhy dotazníků. První pro pacienty hospitalizované na operačních odděleních, kterým byl prováděn převaz rány, druhý pro sestry pracující na operačních odděleních. Cílem práce bylo zjistit, jakým způsobem je na operačních odděleních zajištěna intimita pacienta při převazu. Podle nejvyššího počtu kladných odpovědí jak ze strany klientů, tak sester, se prokázalo, že sestry, pokud se chystají převazovat pacienta na pokoji, dbají vždy na to, aby byly zavřené dveře do místnosti. Při odhalování nemocného dávají pozor, aby neodkrývaly jeho tělo více, než je nutné a odkrytí těla pacienta netrvalo déle, než je nezbytné. I přes toto zjištění se nepodařilo potvrdit hypotézu jedna: Sestry na operačních odděleních zajišťují intimitu pacienta při převazu. Příčinou nízkého počtu dosažených bodů bylo nezajištění intimity pacienta před zraky ostatních osob na pokoji, kde se prováděla téměř většina převazů dotázaných klientů. Toto zjištění přispělo k potvrzení druhé hypotézy: Na operačních odděleních sestry nevyužívají pomůcky k zajištění intimity pacienta při převazu. Výsledky odpovědí pacientů jednoznačně prokázaly, že sestry nevyužívají zástěny ani převazovou místnost k zajištění kýžené intimity. Klienti jsou tak převazováni na pokoji před zraky ostatních pacientů. Druh převazu pro výsledky tohoto výzkumu nebyl zjišťován. Jelikož je intimita vnímána každým člověkem individuálně, její sebemenší narušení může být pro klienta negativní zkušeností. Třetí hypotéza: K porušování intimity na operačních odděleních dochází častěji u dlouhodobě hospitalizovaných pacientů, byla potvrzena. K tomuto závěru nepřispěla většina dotázaných, jak tomu bylo u hypotézy dvě. Ale ani malé množství respondentů, které zaznamenalo zhoršení péče v průběhu hospitalizace, nemohlo být ponecháno bez povšimnutí a k potvrzení hypotézy postačilo. Výsledky této bakalářské práce poslouží jako zpětná vazba sestrám. A pokud přispějí ke zvýšení zájmu o zajištění intimity pacienta, pak má činnost měla smysl.
Ensuring patient´s privacy during re-bandaging
Keywords: intimita; důstojnost; pacient; sestra; převaz; privacy; dignity; patient; nurse; re-bandage