Vliv opatření GAEC II na snížení odnosu sedimentů ve zvolených povodích - Humpál, David (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato diplomová práce se zabývá tematikou sedimentů (nerozpuštěných látek) a možnostmi snižovaní odnosu sedimentů v zemědělské krajině, především prostřednictvím GAEC 2. Hlavním cílem práce je posoudit vliv GAEC 2 na snížení odnosu sedimentů a navrhnout v zájmové krajině doplňující protierozní opatření. Pro zpracování této práce bylo vybráno výzkumné povodí Jenínského potoka, na jehož půdních blocích se vyskytují trvalé travní porosty (neuplatňuje se GAEC 2) a povodí Budského potoka, na jehož půdních blocích se dodržuje standard GAEC 2. Pro získání požadovaných údajů bylo pracováno s datovými řadami koncentrací nerozpuštěných látek a průtoků. Datové řady byly získány z monitoringu odběrných profilů J1, J2 (mikropovodí Jenínského potoka) a odběrného profilu B1 (povodí Budského potoka) v hydrologických letech 2011, 2012. Získané výsledky byly mezi sebou porovnány a byly určeny příčiny dosažených hodnot, včetně vlivu GAEC 2. Na základě podrobného průzkumu zájmových povodí byly navrženy vhodné opatření ke snížení odnosu sedimentů.
The influence of a control measure GAEC 2 on the sediment denuding reduction in chosen basins
Keywords: GAEC 2; koncentrace nerozpuštěných látek; půdní bloky; sediment; vodní eroze; GAEC 2; concentration of undissolved substances; soil blocks; sediment; water erosion