Hodnocení welfare koní pomocí moderní aplikace AWINHorse - Zasadil, Petr (Jihočeská univerzita, 2020)
V chovu koní je značná pozornost věnována kvalitě jejich ustájení a ošetřování. Dnešní moderní doba přináší řadu aplikací, které welfare v chovech hodnotí a jednou z těchto dostupných aplikací je i AWINHorse, která je předmětem této bakalářské práce. Cílem práce bylo seznámit se s možnostmi uplatnění aplikace AWINHorse. Posoudit náročnost obsluhy a vyhodnotit výsledky vycházející z grafů aplikace. Následně v hodnocených chovech, v reakci na zjištěné hodnoty, doporučit řešení problémových oblastí. Aplikace AWINHorse byla použita k hodnocení čtyř stájí s celkovým počtem 32 koní. Aplikace hodnotí čtyři základní pilíře welfare a to: ustájení, výživu, zdraví a etologii, a to za použití dotazníku vyplňovaného pro každého koně ve stáji zvlášť. Výstupem je graf ukazující úroveň deseti hodnocených kritérií v chovu v porovnání s referenční populací. Pouze tři z deseti kritérií byla hodnocena ve všech podnicích 100 % a to dostupnost pohybu, absence bolesti a projevy sociálního chování. Ani jeden podnik nezískal plný počet v oblasti výživy, kde ve třech stájích se vyskytovala nadváha a v jednom byl jeden subjekt mírně podvyživený. Druhým nejhorším hodnoceným kriteriem byl vztah k lidem, který získal 100 % pouze v jednom podniku. Bylo zjištěno, že aplikace je pro chovatele koní dobře využitelná. Aplikace je vhodným návodem a její využití přinese chovatelům možnost systematické kontroly úrovně jejich chovu. Pravidelné využití aplikace přispěje k systematickému sledování zdravotního stavu koní. Avšak v aplikaci by bylo vhodné s ohledem na velikost chovů v ČR snížit počet sledovaných koní a jejich věk. Míru využitelnosti by také pozvedl překlad obsáhlého a názorného návodu do českého jazyka.
Assessment of Horse Welfare Using the Modern AWINHorse Application
Keywords: welfare; koně; AWINHorse; welfare; horses; AWINHorse