Zařazení energetických a stimulačních nápojů v pitném režimu adolescentů - Říha, Jakub (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce se zabývá energetickými a stimulačními nápoji konzumovanými adolescenty v České republice. Toto aktuální téma je zpracováno v teoretické části představením důležitých okruhů. V první teoretické části jsou popsány pojmy adolecence a trávení nápojů. Druhá teoretická část pojednává o pitném režimu a rozebírá energetické a stimulační nápoje spolu s jejich složením a působením na lidský organismus. Obsaženy jsou i informace o užívání energetických nápojů spolu s alkoholem. Praktická část obsahuje analýzu konzumace energetických a stimulačních nápojů adolescenty od 15 do 26 let. Elektronického výzkumu se zúčastnilo více jak 1200 respondentů. Pro porovnání výsledků je věkový rozsah rozdělen do dvou skupin, 15-20 let a 21-26 let. Výsledky potvrzují, že energetické nápoje jsou konzumovány v obvyklé míře, stimulační nápoje mají adolescenti ve svém pitném režimu zařazení velmi často. Důvody pro konzumaci těchto nápojů jsou především z důvodu odstranění pocitu únavy.
The Role of Energy and Stimulating Drinks in the Drinking Regimen of Adolescents
Keywords: Adolescence; energetické nápoje; stimulační nápoje; alkohol; kofein; taurin; vitaminy; Adolescence; energy drinks; stimulative drinks; alcohol; caffeine; taurine; vitamins