Partnerství mezi učitelem a žáky na ZŠ - Dušková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2011)
DUŠKOVÁ, Barbora. Partnerství mezi učitelem a žáky na základní škole. České Budějovice: Jihočeská Univerzita v Českých Budějovicích, Fakulta pedagogická, Katedra pedagogiky a psychologie, 2011, 85 s. Vedoucí diplomové práce PhDr. Marta Franclová. Diplomová práce se věnuje tématu vzájemného vztahu mezi učitelem a žáky na základní škole. Práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část pojednává o změnách v českém školství po r. 1989 a zaměřuje se na vznik nových výchovně ? vzdělávacích cílů. Dále se teoretická část zabývá osobností učitele a jeho temperamentem, volbou učitelského povolání a požadavky na profesi učitele. V další řadě se pak věnuje vzájemnému vztahu mezi učitelem a žáky. V praktické části se autorka zaměřuje na výsledky výzkumu interakčního stylu učitele, který byl realizován prostřednictvím dotazníkového šetření.
Relationship between the teacher and the pupils at the elementary school
Keywords: změny ve školství; osobnost učitele; osobnost žáka; interakce; výchova; haló efekt; Pygmalion efekt; Golem efekt; interakční styl učitele; changes in the czech school system; teacher´s personality; pupil´s personality; interaction; education; effect of self-fulfilling prophecies; teacher´s interactive style.