Vliv vodního deficitu na vybrané druhy pícnin. - Hrda, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem této bakalářské práce bylo posoudit vliv vodního deficitu na vybrané druhy víceletých pícnin ? trav a jetelovin a dále jednoletých pícnin. Porovnání jednotlivých druhů v podmínkách měnícího se klimatu a stále se zvyšujících extrémních výkyvů počasí, především sucha. Hodnocení bylo prováděno na základě porovnávání různých údajů z odborné literatury a internetových stránek. Jako perspektivní druhy pro pěstování v podmínkách sucha byly vyhodnoceny z jetelovin vičenec vikolistý, štírovník růţkatý, tolice dětelová a komonice bílá. Z trav se osvědčila především kostřava rákosovitá a sveřep bezbranný. Z jednoletých pícnin prokázal největší suchovzdornost čirok obecný. Jako vhodné se ukázalo být v podmínkách sucha pouţití travních a jetelovinotravních směsí, které dosahují vyrovnanějších výnosů, neţ některé monokultury. Celé problematice suchovzdornosti je potřeba věnovat více pozornosti, jelikoţ v budoucnu budou stále více vyţadovány plodiny a odrůdy, prokazující vyšší odolnost vůči abiotickým stresům, obzvláště proti suchu.
The influence of water deficiency on selected fodder crops
Keywords: Klíčová slova: změny klimatu; vodní deficit; suchovzdornost; víceleté pícniny; jednoleté pícniny; Key words: climate changes; water deficit; drought resistance; perennial fodder crops; annual fodder crops