Význam substitučních programů v systému léčby drogových závislostí - Málková, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2011)
Název mé bakalářské práce zní: Význam substitučních programů v systému léčby drogových závislostí. Substituční léčba má své nezastupitelné místo zejména při léčbě opioidových závislostí. Pomáhá jedinci se stabilizací a zlepšením jeho sociálního, somatického a psychického stavu a je důležitá i pro společnost, kdy se díky substituční léčbě snižují veřejné výdaje v oblasti péče i represe. Ve své bakalářské práci se zabývám otázkou vlivu substituční léčby na život osob, které ji dlouhodobě využívají. Nejprve v teoretické části vymezuji problematiku týkající se závislostí na nealkoholových drogách a následně se věnuji substituční léčbě, její historii, současné situaci, jejím formám, typům a složkám, které substituční léčba zahrnuje. Pozornost v této části věnuji jak účinnosti v rovině individuální a sociální, tak se zaměřuji i na nevýhody a úskalí, se kterými je substituční terapie spojena. Za cíl bakalářské práce jsem si zvolila zjištění významu substitučních programů v systému léčby drogových závislostí. Abych tohoto cíle dosáhla, vymezila jsem dva cíle dílčí, a sice: Zmapování subjektivního hodnocení psychické, somatické a sociální spokojenosti osob zařazených v substitučním programu a komparaci psychické, somatické a sociální situace před zahájením a po zařazení klienta do substitučního programu. Vzhledem k těmto cílům jsem stanovila tři výzkumné otázky, které se ptají po vlivu substituční léčby na sociální, somatickou a psychickou stránku respondentů. Výzkum jsem realizovala kvalitativně, metodou dotazování a jako techniku jsem zvolila polostrukturovaný rozhovor. Výsledky výzkumu potvrdily zlepšení či stabilizaci sociální, somatické a psychické stránky u osob dlouhodobě zařazených do substitučního programu. Za stěžejní považuji i poznatek, že dochází ke zneužívání substituční léčby a v takovém případě je pak její účinnost ve zmíněných třech rovinách méně patrná než u osob dodržujících substituční léčbu předepsaným způsobem. Výsledky mé bakalářské práce mohou sloužit pro potřeby dalšího výzkumu, pro informování laické i odborné veřejnosti a mají i praktické využití při práci s klienty substituční léčby.
The Importance of Substitution Programmes in Drug Addiction Therapy System
Keywords: buprenorfin; drogy; metadon; substituční léčba; závislost; buprenorphine; drugs; methadone; substitutional therapy; addiction