Optimalizace real-time PCR pro detekci bakterie Klebsiella pneumoniae - Elstnerová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2023)
Předmětem této bakalářské práce je optimalizace real-time PCR pro detekci bakterie Klebsiella pneumoniae s využitím primerů z publikace Sun et al, 2010, pro SYBR Green real-time PCR a end point PCR a primerů navržených vedoucí této práce (Stehlíková, nepublikováno) pro TaqMan real-time PCR. Vybrané primery byly následně testovány na vzorcích čisté kultury Klebsiella pneumoniae 4799 ze sbírky DSMZ a verifikovány na 41 vzorcích stěrů z bukální sliznice. Dále bylo provedeno stanovení specificity za použití 26 izolátů bakteriální DNA a senzitivity detekčních metod PCR v závislosti na jejich rutinním používání, stanovení jejich detekčních limitů a porovnání.
Optimization of Real-Time PCR for detection of Klebsiella pneumoniae
Keywords: Molekulární detekce; SYBR Green; TaqMan; Molecular detection; SYBR Green; TaqMan