Krajský úřad a jeho možnosti podílet se na zkvalitnění pěstounské péče - Dvořáková, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce je zaměřena na rodiče, kteří se rozhodli vzít si dítě do pěstounské péče. Tomuto procesu předchází tzv. příprava k přijetí dítěte do rodiny, což je v našich sociálních podmínkách zcela v kompetenci Krajského úřadu. Tato instituce nejdříve provádí psychologické posouzení žadatelů, kde zhodnotí jejich charakterové vlastnosti a důvody k přijetí dítěte. Na základě tohoto posouzení je žadatel přijat do kurzu přípravy nebo odmítnut. Cílem přípravy je poskytnout potencionálním rodičům dostatek informací nutných k úspěšnému zvládnutí výchovy nevlastního dítěte. Příprava má několik fází a na konci se vydává rozhodnutí o zařazení či nezařazení do evidence žadatelů. Praktická část obsahuje dva ilustrační kasuistické rozhovory s pěstounskými rodinami, které sice hodnotí kladně činnost krajského úřadu, ale zdůrazňují nutnost neustálého upozorňování na to, jak široká je škála možných problémů a jak různá mohou být jejich řešení.
County Council and its Possibilities to Participate on Improving the Quality of Foster Care
KRAJSKÝ ÚŘAD A JEHO MOŽNOSTI PODÍLELT SE NA ZKVALITNĚNÍ PĚSTOUNSKÉ PÉČE
Keywords: dítě; náhradní rodinná péče / pěstounská péče; krajský úřad; přípravný kurs; ilustrativní kasuistické rozhovory.; child; surrogate family care; foster care; county council; preparatory course; illustrative casustic interview