Role sociálního pracovníka v dětském domově - Lomenová, Petra (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá rolí sociálního pracovníka v dětském domově. V teoretické části jsou rozlišeny typy ústavních zařízení dle zákona 109/2002 Sb. Zákon o výkonu ústavní výchovy nebo ochranné výchovy ve školských zařízeních a o preventivně výchovné péči ve školských zařízeních. Dále popisují kompetence, činnost, osobnostní a profesní předpoklady sociálního pracovníka v dětském domově. Nejobsáhlejší kapitolou jsou samotné role, do kterých se sociální pracovník v DD dostává. Praktická část obsahuje porovnání odborné literatury s praxí sociálních pracovnic působících v sedmi dětských domovech ze západních Čech.
Role of social worker in care home
Keywords: sociální pracovník; role; ústavní zařízení; dětský domov; dítě jako klient; činnost sociálního pracovníka v dětském domově; social worker; role; institutional facility; orphanage; child as a client; activity of social worker in an orphanage