Pravidla ve třídách mateřských škol - Motyčáková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce zkoumá problematiku systému pravidel v mateřských školách. Teoretická část se zabývá problematikou výchovy a morálního vývoje dítěte, popisuje výchovné styly a prostředky, které vedou ke zvnitřňování norem u dětí. Dále je zmíněna role mateřské školy v souvislosti s hranicemi. V neposlední řadě se zabývá tím, jak správně nastavit pravidla, uvádí postupy jejich tvorby a sledování funkčnosti v životě mateřské školy. V praktické části jsou vyhodnoceny výsledky výzkumného šetření, které bylo realizováno formou dotazníků a rozhovorů. Získaná data vypovídají o pravidlech v mateřských školách, o jejich stanovování, dodržování a o osobní zkušenosti a postoji pedagogů.
The Rules in Kindergarten Classes
Keywords: výchova; výchovné styly; prostředky výchovy; proces zvnitřnění; pravidla v mateřské škole; tvorba pravidel; aplikace pravidel v mateřské škole; education; educational styles; resources of education; interiorizing process; rules in a kindergarten; rule-making process; application of rules in a kindergarten