Přímé zahraniční investice a jejich vliv na rozvoj regionů - jihočeské příhraničí Rakouska - Vlášek, Jan (Jihočeská univerzita, 2007)
Předkládaná diplomová práce se věnuje problematice přímých zahraničních investic ve vztahu k regionálnímu rozvoji. Tento fenomén je v dnešní době vnímán jako významný katalyzátor především ekonomického rozvoje hospodářství. Počáteční kapitoly se věnují tématům, cílům práce a výčtu základní literatury. V kapitole metodické poznámky jsou popsány základní metody postupu práce (metodika vymezení specifického regionu, postup práce s datovými soubory a jednotlivá východiska).Následující kapitoly jsou věnovány jednak fenoménu zahraničních investic ve světovém a zejména pak českém měřítku, jednak pak definováním pojmu regionální rozvoj a region.Předposlední kapitola se pak zaměřuje na vybrané fyzickogeografické a zejména pak sociogeografické charakteristiky Jihočeského kraje s důrazem na vymezený region. Poslední část je souvislým hodnocením nejprve všech ekonomických subjektů, poté však se zaměřením na zahraniční subjekty podnikající v daném území.
Foreign direct investment and its impact on the development of regions, Southern Bohemia - Austrian border area
Keywords: Přímé zahraniční investice; regionální rozvoj; jihočeské příhraničí Rakouska; Foreign direct investment; regional development; Southern Bohemia - Austrian border area