Ixodes holocyclus - životní cyklus, toxicita a schopnost přenášet borrelie - Vlčková, Kamila (Jihočeská univerzita, 2018)
Ixodes holocyclus je nejrozšířenějším druhem klíštěte podél celého východního pobřeží Austrálie. Sliny tohoto druhu obsahují toxiny vyvolávající neurotoxickou klíštěcí paralýzu, která může končit až smrtí hostitele. Stává se tak příčinou mnoha úmrtí psů, koček či chovného dobytka, ale může ohrozit také člověka. Původní hostitelé, vačnatci, se zdají být vůči jejich toxinu imunní. Navzdory širokému rozšíření klíštěte I. holocyclus, je úloha toxinů a spektrum patogenů, pro něž se může stát vektorem, dosud málo prozkoumané. Důvodem je právě jeho toxicita a s ní spojené obtíže s odchovem na běžných laboratorních zvířatech. Avšak využití umělých membrán ke krmení klíšťat umožnilo založit laboratorní chov, jenž byl nezbytným předpokladem pro hlubší studium tohoto druhu. Tato práce se zabývala životním cyklem klíštěte I. holocyclus a jeho schopností přenášet původce Lymeské borreliozy, spirochéty Borrelia afzelii. Pozornost byla také věnována paralytickým neurotoxinům.
Ixodes holocyclus - life cycle, toxicity and ability to transmit borrelia
Keywords: Ixodes holocyclus; membránové sání; holocyclotoxiny; Lymeská borrelioza; Borrelia afzelii; Ixodes holocyclus; artificial membrane feeding; holocyclotoxins; Lyme borreliosis; Borrelia afzelii