Nová stopa raně středověkého osídlení z Litochovic, okr. Strakonice - Pták, Martin; Ptáková, Michaela (Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, 2020)
Článek představuje dílčí výsledek záchranného archeologického výzkumu provedeného v obci Litochovice v okrese Strakonice při pokládce kanalizačního systému v roce 2019. Archeologická situace u domu čp. 35 obsahovala soubor raně středověké keramiky. Provedena byla také analýza rostlinných makrozbytků ve vzorcích okolní půdy. Objev doplňuje poznatky o středověkém osídlení Volyňska.
A new trace of early medieval occupation from the cadastral area of Litochovice, Strakonice District.
Keywords: raný středověk; záchranný výzkum; keramika; archeobotanická analýza; Litochovice; Volyňsko; Early Middle Ages; rescue excavation; pottery; archaeobotanical analysis; Litochovice; Volyně region