Archeologické nálezy jako pramen k dataci a rekonstrukci života na středověkých hradech (Předhradní věžovitá brána na hradě Zlenice u Senohrab) - Slabý, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2017)
Obsahem bakalářské práce je podat přehled o interdisciplinárním výzkumu a současném stavu poznání středočeského hradu Zlenice. Cílem práce je prostřednictvím analýzy archeologických nálezů přispět k rekonstrukci života na tomto hradě s detailním vyhodnocením vstupní brány do předhradí. K základním řešeným otázkám bude patřit rekonstrukce možného vzhledu a vybavení uvedené brány. V neposlední řadě se práce zaměří na zánikový horizont hradu Zlenice a jeho doklady ve výpovědi hmotné kultury a nálezové situace, zjištěné archeologickými výzkumy.
Archaeological finds as a source for dating and reconstruction of life in medieval castles (Tower gate of outer bailey at the Zlenice Castle by Senohraby)
Keywords: hrad Zlenice; archeologie; středověk; Posázaví; analýza nálezových souborů; rekonstrukce života na hradě; rekonstrukce brány do předhradí; zánik hradu Zlenice; Zlenice Castle; archaeology; the Middle Ages; Posázaví; findings analysis; reconstruction of life in a castle; reconstruction of gateway to outer bailey; downfall of the Zlenice Castle