Zhodnocení cenového vývoje hovězího masa ve vybraných státech EU - Pangrácová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2014)
Hlavním cílem této práce je vyhodnotit závislost ceny hovězího masa na důchodech obyvatelstva. U šesti vybraných států EU bude zkoumáno dvanáct po sobě jdoucích období od roku 2001 do roku 2012. Pro výpočet bude užita analýza trendů, koeficient elasticity a index korelace. Na základě těchto výsledků došlo k potvrzení, že je ve čtyřech vybraných státech závislost ceny hovězího masa na důchodech obyvatelstva. Těmito státy jsou Česká republika, Slovensko, Německo a Rakousko. U Polska a Maďarska byla závislost vyvrácena.
Evaluation of the Beef Price Developments in Selected EU Countries
Keywords: skot; hovězí maso; cena; příjem; ceny placené zemědělským výrobcům; analýza trendů; korelace; koeficient elasticity; cattle; price; income; prices paid to agricultural producers; trend analysis; correlation; coefficient of elasticity