Hodnotící škály jako součást ošetřovatelské dokumentace - Handrejchová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2011)
Téma bakalářské práce bylo "Hodnotící škály jako součást ošetřovatelské dokumentace". Bakalářská práce byla rozdělena do dvou částí. V teoretické části se zabývala ošetřovatelskou dokumentací a hodnotícími škálami. Práce se snažila vystihnout součásti ošetřovatelské dokumentace, které jsou zakotveny v legislativě a používání ošetřovatelské dokumentace v průběhu ošetřovatelského procesu. Popisovala oblasti hodnocení zdravotního stavu pacienta sestrou s možností používání více typů hodnotících škál. V praktické části byly stanoveny tři cíle. Prvním cílem bylo zmapovat, jaké hodnotící škály používají sestry ve vybraných zdravotnických zařízeních. Druhým cílem bylo zmapovat orientovanost sester v používání hodnotících škál. Třetím cílem bylo zjistit, zda se sestry mohou aktivně zapojit do výběru hodnotících škál na jejich oddělení. Dále byly stanoveny tři hypotézy. První hypotéza zněla, že "Používání hodnotících škál se liší dle zdravotnického zařízení". Druhá zněla, že "Sestry mají přehled o možnostech využívání hodnotících škál". Třetí zněla, že "Sestry mají možnost aktivního výběru hodnotících škál". Ke zjištění skutečného stavu byla použita kvantitativní metoda technikou anonymního dotazníku. Byl použit jeden druh dotazníku pro sestry. Dotazník obsahoval 33 otázek a 12 podotázek, které byly uzavřené a polootevřené k doplnění stručné odpovědi. V dotazníku měly úvodní otázky identifikační charakter. Následující otázky byly zaměřeny na různé oblasti hodnocení, používání hodnotících škál a vnímání používání hodnotících škál sestrou. Výzkumný soubor tvořily sestry z Nemocnice České Budějovice a.s. a Nemocnice Písek a.s. Bylo rozdáno celkem 168 dotazníků. Sestrám v Nemocnici České Budějovice a.s. 84 dotazníků, sestrám v Nemocnici Písek a.s. 84 dotazníků. Výsledky byly vyjádřené grafy, které byly zpracovány na základě odpovědí sester. Diskuse byla konfrontována s odbornou literaturou. V závěru práce jsou uvedeny výsledky sumarizace práce a potvrzení či vyvrácení hypotéz. První hypotéza "Používání hodnotících škál se liší dle zdravotnického zařízení" byla potvrzena. Druhá hypotéza "Sestry mají přehled o možnostech využívání hodnotících škál" byla potvrzena. Třetí hypotéza "Sestry mají možnost aktivního výběru hodnotících škál" byla potvrzena.
Evaluation Scales as a Part of the Nursing Documentation
Keywords: Hodnotící škály; Ošetřovatelská dokumentace; Ošetřovatelský proces; Sestra; Pacient; Evaluation scales; Nursing documentation; Nursing process; Nurse; Patient