Výskyt kryptosporidií u dětí - Machovcová, Petra (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem této práce bylo zjištění výskytu jednobuněčných parazitů z rodu Cryptosporidium, kteří jsou původci kryptosporidiózy, u dětí. Ve studii bylo analyzováno 67 vzorků stolice od dětí ve věku 1-15 let. Z toho 4 děti byly hospitalizovány na infekčním oddělení Nemocnice v Českých Budějovicích, a.s. Ostatním byly vzorky odebrány kvůli podezření na přítomnost patogenu, který způsobuje jejich potíže, povětšinou bolesti břicha, průjmy a horečku. Vzorky byly analyzovány mikroskopicky sedimentační metodou M.I.F.C., sloužící k diagnostice parazitů ve stolici a barvící metodou podle Miláčka-Vítovce, která se používá k průkazu oocyst kryptosporidií ve stolici. Byly také vyšetřeny molekulárně pomocí PCR. Přítomnost oocyst rodu Cryptosporidium nebyla prokázána ani v jednom ze vzorků.
The occurrence of cryptosporidia in children
Keywords: kryptosporidióza; infekce dětí; diagnostické metody; cryptosporidiosis; infection in children; diagnostic methods