Psychologicko - etické aspekty umístění v domově pro seniory - Sobotková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá psychologicko - etickými aspekty umístění v domově pro seniory. Zaměřuje se na problematiku stárnutí a stáří včetně změn v tělesné, psychické a sociální oblasti. Nabízí přehled o vývoji systému péče o seniory až do současné podoby sociálních služeb dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. Zabývá se základními zásadami při poskytování sociálních služeb: partnerství, autonomie, respekt ke klientovi, důstojnost, individuální přístup. Poskytuje rovněž informace z oblasti individuálního plánování průběhu sociální služby. Zabývá se vybranými modely aktivizace seniorů a v neposlední řade se věnuje i tématu doprovázení seniora v závěru jeho životní cesty.
The Psychological - the ethical aspects of the placement in the home for the elderly
Keywords: stáří; senior; pobytové sociální služby; autonomie; lidská práva; individuální plánování průběhu sociální služby; potřeby; odpovědnost v sociální práci; etické normy; age; senior; residential social services; autonomy; human rights; individual planning of the social services; needs; responsibility in social work; ethical standards