Význam sialovaných glykoproteinů pro klíště Ixodes ricinus - Ondruš, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2017)
Kyselina sialová je běžnou součástí glykanů obratlovců. Nachází se v terminálních pozicích glykokonjugátů přítomných na povrchu buněk. Jejich množství a struktura se liší jak napříč živočišnými druhy, tak v rámci jednotlivých organismů a jeho orgánů. Sialované glykoproteiny jsou v rámci obratlovců důkladně prozkoumány, ovšem v případě bezobratlých byly zatím identifikovány a popsány jen v malém množství druhů a jejich role zde tak zůstává z velké části neznámá. V případě krev sajících parazitů je jejich výzkum zkomplikován přítomností velkého množství sialovaných glykoproteinů pocházejících z potravy, tedy krve hostitele. V klíštěti Ixodes ricinus byla přítomnost metabolicky vytvořených sialovaných glykoproteinů prokázána již dříve ve slinných žlazách a vaječnících. V této práci se zabýváme významem sialovaných glykoproteinů pocházejících z metabolismu klíštěte i hostitele. Dokazujeme zde, že metabolicky vytvořené glykoproteiny klíštětem mají funkci při embryogenezi, a že se jejich obsah mění v závislosti na stáří vykladených vajíček. Tyto molekuly byly lokalizovány ve vajíčkách i larvách klíštěte pomocí kryořezů. Dále dokazujeme, že kyselina sialová v hostitelských sérových glykoproteinech má zásadní význam pro rozpoznávání těchto glykoproteinů klíšťaty.
The importance of the sialylated glycoproteins for the tick Ixodes ricinus
Keywords: kyselina sialová; klíšťata; Ixodes ricinus; IRE/CTMV 19; glykoproteiny; rozpoznávání glykoproteinů; sialic acid; ticks; Ixodes ricinus; IRE/CTMV19; glycoproteins; glycoprotein recognition