Formování vztahu s dítětem s poruchou autistického spektra z pohledu matky - Přibylová, Terezie (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem této práce je zmapovat utváření vztahu mezi matkou a dítětem s poruchou autistického spektra (PAS) z pohledu matky. Poruchy autistického spektra se mimo jiné vyznačují narušením v oblasti sociálních interakcí a komunikace, což činí utváření vztahu matky a dítěte specifickým. Práce se zároveň zaměřuje i na to, co matkám pomáhá život s dítětem s PAS zvládat a co na něm vnímají jako náročné. Výzkumný soubor sestává z 5 matek dětí s PAS. Data byla získávána prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů. Následně byly rozhovory přepsány do textové podoby a byla provedena kvalitativní analýza. Výsledky přinášejí popis projevů dítěte, které matky pro utváření vztahu považují za důležité. Zároveň byly zachyceny i projevy náklonnosti matky, které k utváření společného vztahu přispívají. Důležitými pro kvalitu vztahu se ukázaly být funkční copingové strategie matky, kterými jsou zaměření se na pozitivní vlastnosti a schopnosti dítěte, hledání možných pozitiv a přínosů života s ním. Zároveň jsou v práci popsány i náročné a problémové aspekty života s dítětem a faktory podpory zvládání, které matky považují za důležité.
Forming of the relationship between mother and child with autism spectrum disorder: The mother's perspective
Keywords: matky dětí s autismem; porucha autistického spektra; formování vztahu; mothers of children with autism; autism spectrum disorder; relationship formation