Pohled dětí z Dětského domova se školou Měcholupy na pobyt v tomto typu zařízení - Čížková, Monika (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem bakalářské práce je ukázat a objasnit funkci či účel dětského domova se školou, a zjistit pohled dětí na pobyt v tomto typu zařízení. Teoretická část popisuje druhy zařízení pro výkon ústavní výchovy, ústavní výchovu a s ní spojenou legislativu a také jaké jsou důvody pro umístění dětí do uvedených zařízení. Charakterizuje osobnost klienta a zaměstnance v tomto typu zařízení, volnočasové aktivity dětí, negativní vliv ústavní výchovy a jak probíhá ukončení pobytu v dětském domově se školou. Dětské domovy se školou mají z předchozích dob velmi špatnou pověst. Ve společnosti kolují různé mýty a málokdo si pod tímto pojmem vybaví něco pěkného. V praktické části se na základě rozhovorů snažím zjistit jaký je skutečně pohled dětí, které jsou umístěny v dětském domově se školou Měcholupy, na pobyt v tomto typu zařízení
A view of children from children´s home with school in Měcholupy on life in this type of institute
Keywords: ústavní výchova; zařízení pro výkon ústavní a ochranné výchovy; dětský domov se školou; poruchy chování; volnočasové aktivity; opuštění dětského domova se školou; institutional education; Institutional Care facility; Children's home with school; behaviour disorders; free time activities; leaving children´s home with school