Rozvoj komunikativní kompetence u dětí předškolního věku - Musilová, Marcela (Jihočeská univerzita, 2010)
Ve své bakalářské práci jsem se zaměřila na charakteristiku současných školských přeměn v prostředí mateřské školy, jak jsou uvedeny zejména v Rámcovém programu pro předškolní vzdělávání. Zaměřila jsem se na oblast, která se věnuje komunikativním kompetencím u dětí předškolního věku. Teoretická část práce se věnuje obecnému úvodu do problematiky rozvoje komunikační kompetence, vysvětluje související pojmy a uvádí některé poznatky z literatury k zadané problematice. V praktické části jsem se soustředila na pedagogické sledování rozvoje komunikativních kompetencí dětí v heterogenní mateřské škole rozdělených dvou rozdílných věkových skupin. Pro ověření praktické části jsem vytvořila experimentální program. K hodnocení účinnosti tohoto speciálně vytvořeného programu v praxi jsem zvolila metodu pedagogického pozorování.
The development of communicative competence of the preschool-aged children
Keywords: Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání; klíčové kompetence; komunikativní kompetence; školní vzdělávací program; dialog.; The Educational Programme Framework of pre-school Education; key competencies; communicative competence; Schol Educational Program; Dialogue.