Ovlivnění stavu diabetu mellitu II. typu výživou a adekvátní pohybovou aktivitou. - Matějková, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem této práce je dokumentovat působení správné výživy na stav diabetu mellitu II. V teoretické části jsou popsány jednotlivé typy diabetu a jejich léčba. Následuje výklad o správné výživě a jejím působení na člověka s tímto onemocněním. Dále se teoretická část zabývá tím, jak může diabetikům pomoct pohybová aktivita. Rovněž jsou zmíněny psychologické aspekty onemocnění. Výzkumná část je založena na kazuistice pacientky s diabetem 2. typu. Autorka práce jí doporučila dietní jídelníček a navrhla plán pro pohybové aktivity. Práce obsahuje kompletní charakteristiku pacientky - rodinou, osobní, sociální a nutriční anamnézu, farmakologii, a dokumentuje průběh spolupráce s touto diabetičkou. Na závěr jsou zařazeny jídelní i pohybové plány, které autorka pro pacientku připravila.
Impact of diet and adequate physical activity on the course of type 2 diabetes mellitus.
Keywords: Glykémie; diabetes mellitus 2. typu; diabetická dieta; glykovaný hemoglobin; sacharidy; slinivka břišní; pohybová aktivita.; Glycaemia; type II diabetes mellitus; diet for diabetics; carbohydrates; pancreas; physical activity