Hodnocení veřejně prospěšných prací z pohledu zaměstnavatelů - Blažková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2010)
Nezaměstnanost, především dlouhodobá, představuje závažný ekonomický a sociální problém, který s sebou přináší negativní dopady na nezaměstnaného jedince, na jeho rodinu i na celou společnost. Tuto nepříznivou situaci řeší aktivní politika zaměstnanosti prostřednictvím svých nástrojů. Jedním z nich jsou i veřejně prospěšné práce. Téma Hodnocení veřejně prospěšných prací z pohledu zaměstnavatelů jsem si zvolila z toho důvodu, že jde o téma velice aktuální a na naší fakultě v rámci studentských prací dosud neprozkoumané. Cíl práce spočívá ve zmapování názorů zaměstnavatelů na veřejně prospěšné práce jako jeden z nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti. Dalším cílem práce je porovnat dva regiony s různou mírou nezaměstnanost, konkrétně regiony České Budějovice a Havlíčkův Brod. V teoretické části jsem se věnovala státní politice zaměstnanosti a podrobně jsem se zaměřila na veřejně prospěšné práce. Dále jsem se věnovala významu práce pro člověka, nezaměstnanosti a jejím ekonomickým a sociálním důsledkům. Pro dosažení vytyčených cílů a pro potvrzení hypotéz jsem zvolila kvantitativní výzkum, konkrétně dotazníkové šetření, které jsem provedla u vybraných zaměstnavatelů v regionech České Budějovice a Havlíčkův Brod. Jako doplňková metoda byla provedena sekundární analýza dat. Hypotéza ‚qProstřednictvím veřejně prospěšných prací mohou problémové kategorie uchazečů o zaměstnání nalézt perspektivní zaměstnání'' byla potvrzena; hypotéza ‚qVeřejně prospěšné práce jsou více využívány v regionech s horší situací na trhu práce'' potvrzena nebyla. V práci byla navržena možná řešení problémů a nedostatků, které vyplynuly z hodnocení veřejně prospěšných prací z pohledu zaměstnavatelů. Závěry, které práce přináší, mohou také sloužit jako zpětná vazba pro úřady práce, protože tyto správní úřady uzavírají se zaměstnavateli dohody o vytváření pracovních míst v rámci veřejně prospěšných prací a poskytují na tato pracovní místa zaměstnavatelům finanční příspěvky v rámci aktivní politiky zaměstnanosti.
Evaluation of community service from the viewpoint of employers
Keywords: aktivní politika zaměstnanosti; nezaměstnanost; úřad práce; veřejně prospěšné práce; zaměstnavatel; pro-active employment policy; unemployment; Employment Office; community service; employer