Charakteristiky sociálního klimatu školní třídy na střední odborné škole - Lefan, Robert (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá často diskutovaným tématem klimatem třídy. Zaměřuje se na tvorbu a vývoj sociálního klimatu ve třídě v prvním ročníku střední odborné školy. Práce je členěna na dvě části teoretickou a praktickou. Teoretická část práce shrnuje informace o klimatu třídy z odborné literatury. Vysvětluje roli činitelů klimatu třídy při tvorbě sociálního klimatu ve třídě. Popisuje také možnosti diagnostiky klimatu ve třídě použitelné na střední škole. Praktická část je sondou do vzniku a tvorby sociálního klimatu ve dvou třídách prvního ročníku střední odborné školy. Měření klimatu ve třídě bylo provedeno pomocí standardizovaných dotazníků CES v preferované a aktuální formě. Výsledky měření jsou interpretovány také pomocí tabulek a grafů.
Characteristics of the social climate in a class of a secondary vocational school
Keywords: klima třídy; střední odborná škola; učitel; žák; dotazník; metoda CES; class climate; secondary vocational school; teacher; pupil; questionnaire; CES method