Vliv legální a nelegální migrace na vnitřní bezpečnost České republiky a krizové řízení - Havel, David (Jihočeská univerzita, 2010)
Problematika spojená s migrací cizinců, s pozitivy i úskalími, která s sebou zákonitě přináší, je fenoménem, který nelze ponechat ze strany odpovědných orgánů bez povšimnutí. A to bez ohledu na to, zda se jedná o migranty, kteří se zdržují na území České republiky legálně či nelegálně. Zejména v současné době, kdy se v ekonomikách většiny zemí projevuje celosvětová hospodářská krize, se jedná o problematiku zasluhující si (s ohledem na možné dopady na vnitřní bezpečnost České republiky, ekonomiku, sociální sféru i jednání občanů) náležitou pozornost. O tom, že Česká republika si rizika spojená s přílivem vysokého počtu imigrantů uvědomuje, svědčí mimo jiné zejména fakt, že tato oblast byla vyhodnocena jako jedna z typů možných nevojenských ohrožení - krizových situací a jako taková byla Bezpečnostní radou státu definována v krizovém plánování do typového plánu ‚,Migrační vlny velkého rozsahu''. Práce na téma Vliv legální a nelegální migrace na vnitřní bezpečnost České republiky a krizové řízení obsahuje v teoretické části výklad základních pojmů a vývojových trendů v oblasti migrace a definuje orgány příslušné k řešení jednotlivých problematik souvisejících s migrací cizinců. V praktické části zachycuje situační analýzu výskytu cizinců na území Jihočeského kraje v porovnání s Českou republikou a podíl trestné činnosti spáchané cizinci vůči celkově zjištěné kriminalitě na území Jihočeského kraje ve srovnání s Českou republikou. Při prováděném výzkumu bylo sledováno období let 2003 až 2009.
The Influence of Both Legal and Illegal Migration on the Internal Security of the Czech Republic and the Crisis Management
Keywords: Migrace; Legální migrace; Nelegální migrace; Mezinárodní ochrana; Bezpečnostní riziko; Trestný čin.; Migration; Legal migration; Illegal migration; International protection; Security risk; Offense.