Symbolika kruhu a spirály-jejich výtvarná interpretace - Holcová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce s názvem "Symbolika kruhu a spirály - jejich výtvarná interpretace" je zpracována jako teoreticko-praktická práce. Cílem teoretické části je přinést obecný popis historie, výskytu a výkladu symboliky znaků z pohledu vybraných světových kultur a dále zmapovat užití těchto symbolů v jejich výtvarném umění. Praktická část práce je autorskou realizací popisovaných znaků. Jakožto inspirační zdroje slouží autorská tvorba českého malíře Václava Boštíka a dále ilustrátora a grafika Petra Síse. Výsledným výtvarným artefaktem je soubor skicového materiálu a 5 finálních návrhů zpracovaných pomocí kresebně-grafických technik.
Symbolism of circle and spiral-their visual interpretation
Keywords: kruh a spirála; definice kruhu; symbolika kruhu; historie kruhu; Václav Boštík; Petr Sís; circle and spiral; definition of a circle; symbolism of the circle; history of the circle; Václav Boštík Petr Sís