Informace jako nástroj pro řízení návštěvnických toků v destinaci (České Budějovice) - Vargová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této bakalářské práce bylo analyzovat informační zdroje a práci s informacemi v řízení návštěvnických toků. Dále analyzovat práci s informacemi průvodců v destinaci a jejich vliv na pohyb návštěvníků s ohledem na udržitelnost rozvoje destinace. Pro dosažení cíle práce byla provedena analýza a zhodnocení informačních zdrojů, a to konkrétně oficiálních volnočasových webových stránek města České Budějovice a aktuálně nabízených propagačních letáků. Analýza letáků a webu proběhla na základě kvalitativního hodnocení deseti pozorovateli. Dále byly provedeny řízené rozhovory s 11 odborníky (turističtí průvodci a vedoucí odboru cestovního ruchu města ČB). Z výsledků práce byl vyvozen závěr, že destinace disponuje kvalitními informačními zdroji, které napomáhají při řízení návštěvnických toků. Dále z kvalitativního výzkumu - strukturovaných osobních rozhovorů byl zjištěn fakt, že většina průvodců v Českých Budějovicích nedbá při svých prohlídkách na udržitelnost rozvoje cestovního ruchu destinace a není jejich snahou v tomto směru vzdělávat své klienty. Průvodci podceňují význam udržitelnosti rozvoje cestovního ruchu z důvodu absence obav z negativních dopadů jejich činnosti na destinaci. V návaznosti na tato zjištění byly vypracovány návrhy na zlepšení práce s informacemi průvodců a průvodcovské činnosti.
Information as a tool for visitor management in destination (České Budějovice)
Keywords: informace; informační zdroje; destinační management; marketing v cestovním ruchu; udržitelnost cestovního ruchu; průvodcovské služby; information; information resources; destination management; marketing in tourism; sustainability of tourism; guide services