Aspekty bezpečného používání léčivých a dalších látek používaných v intenzivních chovech ryb využívajících technologii RASs (recirkulační akvakulturní systémy) - Kolářová, Jitka; Policar, Tomáš; Nepejchalová, L. (Profi Press s.r.o., 2019)
Řešení zdravotní problematiky v chovech ryb chovaných v RAS vyžaduje kromě efektivnosti léčby a bezpečnosti pro ryby také bezpečnost pro čistící systém RAS, především nitrifikační bakterie na biologických filtrech. Přípravky a látky, které těmto požadavkům v praxi vyhovují, nejsou v České republice registrovanými léčivými přípravky pro ryby, a proto je pro veterináře a chovatele nutné znát údaje týkající se jejich účinku a bezpečného použití. Autoři shromáždili dostupné informace o následujících léčivých látkách: formaldehydu, chloraminu T, jedlé sodě, jedlém octu, kuchyňské soli a peroxidu vodíku.
Aspects of safe use of medicinal and other substances used in intensive fish farming of the RAS type (recirculating aquatic systems
Keywords: RAS; formaldehyd; chloramin T; jedlá soda; jedlý ocet; kuchyňská sůl; peroxid vodíku; RAS; formaldehyde; chloramine T; edible soda; edible vinegar; common salt; hydrogen peroxide