Syndrom opuštěného hnízda jako faktor ovlivňující život žen v současné společnosti - Vávrová, Anna (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce je teoretická, rozdělená na čtyři hlavní části. V první najdeme vymezení základních pojmů. Část druhá a třetí se zabývá charakteristikou žen v období střední a pozdní dospělosti. Věnuje se fyziologickým, ale hlavně psychickým a sociálním změnám, které v těchto fázích dospělosti ženu provázejí. Čtvrtá část práce je věnována samotnému syndromu opuštěného hnízda, jakožto závažnému psychosociálnímu problému žen ve věkovém rozmezí 40-60 let. Navazuje na poznatky zjištěné v předchozích kapitolách práce, a z nich také částečně vychází. Popisuje dobu a příčiny vzniku syndromu opuštěného hnízda, v dalších kapitolách pak jeho charakteristiku a možné následky. V poslední podkapitole nalezneme krátké nastínění možností řešení tohoto fenoménu.
Empty Nest Syndrome as a Factor Affecting Life of Women in Todays Society
Keywords: syndrom opuštěného hnízda; střední dospělost; pozdní dospělost; ženy ve střední a pozdní dospělosti; empty nest syndrome; mean adult age; late adult age; women in mean and late adult age