Fyzioterapie jako prevence bolestivého porodu a protrahované rekonvalescence u druhorodiček - Chrástková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem kinezioterapie, přesněji vlivem aktivace svalstva dna pánevního na průběh porodu a protrahovanou rekonvalescenci u druhorodiček. Těhotenství je pro organismus ženy velice zátěžovým obdobím, především proto, že tělo těhotné ženy v období gravidity vyživuje dva organismy, dítěte a rodičky. V teoretické části bakalářské práce je stručně nastíněna anatomie z pohledu kostěných a svalových struktur v oblasti pánve. Dále jsou popsány veškeré změny, které probíhají v těle těhotné ženy při graviditě. Jedná se především o změny reprodukčních orgánů, kardiovaskulárního systému, dýchacího ústrojí či příbytku na váze. Z hlediska fyzioterapeutického jsou popsány změny v posturálním systému, kdy rychlý nárůst hmotnosti má vliv na celkové držení těla. Dále je v teoretické části popsán fyziologický porod a jeho jednotlivé fáze. U jednotlivých fází porodu jsou popsány i časové délky. Poslední kapitola této bakalářské práce se zaobírá popisem jednotlivých nejčastěji používaných kinezioterapeutických metod. Jedná se o metodu aktivace svalstva dna pánevního, cvičení na velkých míčích (gymbalech), metodu Ludmily Mojžíšové a Feldenkraisovu metodu. Každá z metod je stručně popsána, vysvětlena a uvedena na příkladech cviků. Tato bakalářská práce má jednu výzkumnou otázku a stanovený jeden cíl. Cílem práce je zmapovat, zda má fyzioterapie vliv na průběh porodu. Výzkumná otázka se zaobírá hledáním, zda fyzioterapie a aktivace svalů pánevního dna, má vliv na průběh porodu a protrahovanou rekonvalescenci u druhorodiček. Pro naplnění cíle bakalářské práce bylo použito kvalitativního výzkumu a to v podobě zpracování kompletních kazuistik čtyř těhotných respondentek. Všechny respondentky navštěvovaly kurz cvičení pro těhotné. Pro získání všech potřebných dat byla u respondentek odebrána anamnéza. Rozhovory obsahovaly údaje o nynějších potížích, úrazech, operacích, předchozím porodu a o pohybových aktivitách jak před těhotenstvím, tak i v průběhu. Dále bylo u všech respondetek provedeno statické vyšetření aspekcí zepředu, zezadu a z boku. Jako další vyšetření bylo prováděno palpační vyšetření pánevního dna dle Tichého, Trendelenbug-Duchennova zkouška a goniometrické vyšetření kyčelních kloubů. Dále jsou v praktické části uvedeny průběhy terapií u všech respondentek. Výzkum je zakončen výstupním kineziologickým rozborem doplněným o rozhovory s repondentkami pár dní po porodu. Z výzkumu můžeme pozorovat pozitivní účinky kinezioterapie u všech respondentek. Klientky popisovaly psychickou i fyzickou pohybu během celého cvičení a také po porodu. Cítily zlepšení oproti prvnímu porodu a nyní. Problémy pohybového aparátu způsobené těhotenskými změnami byly kinezioterapií zlepšeny nebo úplně odstraněny. Jedna respondentka využila i autoterapii masáže hráze a měla na ni velice pozitivní účinek. Porod u všech respondentek proběhl v termínu a bez komplikací. Tato bakalářská práce může být využita jako studijní materiál pro studenty oboru fyzioterapie ale je vhodná i pro širokou veřejnost, zejména pro těhotné ženy a jejich informovanost o pohybových aktivitách v těhotenství.
Physiotherapy as prevention of painful childbirth and stretch recovery of second mother-to-be
Keywords: těhotenství; kinezioterapie; fyzioterapie v těhotenství; aktivace svalů pánevního dna; pregnancy; kineziotherapy; physiotherapy in pregnancy; pelvic diaphragm