Nestátní neziskové organizace a poskytování humanitární pomoci - Radostová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem bakalářské práce je popis činností nestátních neziskových organizacích a poskytování humanitární pomoci a následně zjistit, jakými znalostmi disponují občané Jihočeského kraje v rámci těchto témat. V teoretické části jsou uvedeny jednotlivé informace, jež vymezují konkrétně obsah nestátních neziskových organizací, a také humanitární pomoci. V bakalářské práci jsou vybrány a definovány organizace, které působí na území Jihočeského kraje včetně základních informacích o poskytování pomoci zasaženým obyvatelům. V této práci je zmíněný také integrovaný záchranný systém, který svými činnostmi koresponduje s tématem této bakalářské práce. Výzkumná část je vedena řízenými rozhovory a dotazníkovými šetřeními zabývající se dvěma výzkumnými otázkami. K naplnění prvního cíle a zodpovězení výzkumné otázky: "Jakou humanitární pomoc nestátní neziskové organizace poskytují?", byly sestaveny otázky k řízenému rozhovoru, které jsou zaměřeny na konkrétní nestátní neziskové organizace. Dotazník byl zaměřen na druhou otázku výzkumné části "Jaké jsou znalosti obyvatelstva Jihočeského kraje o poskytování humanitární pomoci?" V řízených rozhovorech byly poskytnuty informace, jako jsou způsoby prezentace veřejnosti, nejčastější cílová skupina nebo také kolik má organizace dobrovolných dárců. K jejich nejčastějším činnostem patří finanční a manuální pomoc. Ze získaných odpovědí ve výzkumné části se ukázalo, že obyvatelé na území Jihočeského kraje mají alespoň základní přehled o poskytování humanitární pomoci a nestátních neziskových organizacích. Respondenti věděli, kdo se může stát členem nestátní neziskové organizace a jaké jsou příklady humanitární pomoci.
Non-governmental organizations and humanitarian aid
Keywords: bezpečnost; humanitární pomoc; Jihočeský kraj; krizová situace; mimořádná událost; nestátní neziskové organizace; crisis situation; extreme events; humanitarian aid; non-governmental organizations; safety; South Bohemian Region