Znalosti zdravotních sester v domově důchodců o poskytování první pomoci jako předpoklad snižování úmrtnosti - Ulbrichová, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2008)
Vybrala jsem si téma Znalosti zdravotních sester v domově důchodců o poskytování první pomoci jako předpoklad snižování úmrtnosti, protože první pomoc je prvním, nesmírně důležitým článkem záchranného řetězce. První pomoc je často nutné poskytnout i v mnoha zdravotnických zařízeních, jedním ze zástupců je i domov důchodců. V domově důchodců žijí staří lidé, kteří jsou nejrizikovější skupinou z hlediska úrazů a jsou ohroženi vznikem akutních onemocnění. Pro naplnění výše uvedeného cíle bylo využito kvalitativního výzkumu metody dotazování techniky rozhovoru s otevřenými otázkami a metody pozorování. Sběr dat probíhal u zdravotních sester v domově důchodců v Chýnově. K získávání dat z rozhovoru byl použit záznamový arch, v němž byl prostor pro odpovědi na všechny otázky. Pozorování bylo spíše metodou, která doplnila a rozšířila informaci, o znalosti resuscitace, získanou rozhovorem. Pozorování bylo zaměřeno na situaci, kterou zdravotní sestry řešily prakticky a měly k dispozici figurínu, která slouží pro výuku první pomoci. Cílový a výzkumný soubor tvořilo deset zdravotních sester v domově důchodců v Chýnově, které se mohou setkat se stavy, jenž budou vyžadovat znalosti o poskytování první pomoci. Výzkum probíhal na přelomu února a března roku 2008. Před zahájením výzkumu mi byl dán souhlas od vedení domova důchodců k provádění výzkumu v jejich zařízení. Cílem práce bylo zmapovat znalosti zdravotních sester v domově důchodců o poskytování první pomoci. Cíl práce byl splněn. Jen si myslím, že by bylo dobré, kdyby zdravotní sestry byly informovány o nových postupech v první pomoci. Na základě provedeného výzkumu byly stanoveny hypotézy. H1 Zdravotní sestry mají znalosti o poskytování první pomoci. H2 Zdravotní sestry neznají nové doporučení pro provádění resuscitace. Se získanými s výsledky je možné stanovit následující výzkumnou otázku: ''Nebylo by vhodné pořádat v určitých časových intervalech kurzy první pomoci pro zdravotnický personál v domovech důchodců?'' Výsledky výzkumu budou předány vedení domova důchodců ke zkvalitnění péče o seniory. V domově důchodců v Chýnově bude provedena edukace zdravotních sester o první pomoci.
The retirements homes nurses´knowledge of how to provide the first aid as an assumption of decreasingt the mortality
Keywords: onemocnění; úrazy; první pomoc; základní neodkladná resuscitace; domov důchodců; zdravotní sestry; senioři; prevence; disease; injuries; first aid; basis emergency resuscitation; pensioner´s House; nurses; old people; prevention