Možnosti fyzioterapie idiopatické skoliózy u dospělých - Longinová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá idiopatickou skoliózou u dospělých. Idiopatická skolióza je trojrozměrná deformita páteře, která je charakterizována změnou polohy obratle ve všech rovinách, jejíž etiologie je neznámá. Toto onemocnění často vzniká v dětství, avšak přetrvává do dospělosti. U dospělých jedinců idiopatická skolióza neprogreduje takovou rychlostí jako během období růstu, avšak jim tato deformita přináší do běžného života různé komplikace a omezení. Dospělí pacienti s idiopatickou skoliózou často trpí bolestmi zad, proto je důležité i v tomto věkovém období nezapomínat na fyzioterapii, a pomocí ní se pokusit ovlivnit progresi křivky. Práce se skládá z teoretické a praktické části. V teoretické části popisuji všeobecně známé anatomické souvislosti, obecně popisuji, co je skolióza a její dělení. Poté jsem se zaměřila na idiopatickou skoliózu, její diagnostiku, vyšetření a terapii, která zahrnuje speciální koncepty věnující se této diagnóze. Na závěr teoretické části se věnuji charakteristice idiopatické skoliózy v dospělosti. V praktické části jsem si zvolila kvalitativní metodu výzkumu, kterou jsem zpracovala formou kazuistik u třech dospělých pacientek s idiopatickou skoliózou. Každá kazuistika obsahuje odběr anamnézy, vstupní i výstupní kineziologické vyšetření, a popis terapií, které probíhaly po dobu 2 měsíců. Cílem bakalářské práce bylo zmapovat možnosti fyzioterapie u dospělých jedinců s idiopatickou skoliózou, dále popsat omezení, která jim přináší toto onemocnění v jejich běžném životě. A posledním cílem bylo navrhnout a vytvořit cvičební jednotku ve snaze ovlivnit důsledky idiopatické skoliózy u dospělých jedinců. Práce může být dále využita v klinické praxi fyzioterapeutů a jiných zdravotnických pracovníků, nebo může informovat pacienty o svém onemocnění a možnostech léčby.
Possibilities of physiotherapy idiopathic scoliosis in adults
Keywords: skolióza; idiopatická skolióza; deformita páteře; fyzioterapie; dospělost; scoliosis; idiopathic scoliosis; spinal deformity; physiotherapy; adulthood