Závažná kriminalita pod vlivem drog - Hluško, Oldřich (Jihočeská univerzita, 2007)
Ve své bakalářské práci si kladu za cíl zmapovat problematiku trestných činů v souvislosti s distribucí a užíváním drog v posledních jedenácti letech. Problematika ''drogové kriminality'' skýtá mnoho protikladných postojů, názorů a rozporů jak na půdě akademické, politické, medicínské tak veřejného mínění spoluobčanů . Proto si nekladu za cíl tento složitý jev zmapovat vyčerpávající formou, nýbrž formou stručného přehledu vybraných trestných činů, které považuji za závažnou trestnou činnost pod vlivem drog a v souvislosti s jejich užíváním. Bakalářská práce by měla především sloužit samotným studentům či dalším čtenářům jako zdroj dat k této rozsáhlé problematice. Ve své práci bych chtěl zmapovat vztah mezi distribucí drog a následných trestných činů spáchaných pod jejich vlivem. Běžný občan má poměrně malou šanci seznámit se s aktuální drogovou statistikou. Zůstává odkázán na občasné a spíše výjimečné zprávy v denním tisku a časopisech. Výskyt drogového problému rovněž nevyloučí sebelepší výchova v nejširším slova smyslu ani prevence, ale ani sebedůmyslnější legislativní opatření. Opatřeními na co největším počtu společenských rovin (rodina, škola, sportovní a kulturní nabídka, masmédia, zdravotnická zařízení...) však lze snížit počet konzumentů, rovněž i rizika související s užíváním. Proto jsem se ve své práci zaměřil na zmapování závažné trestné činnosti v souvislosti s užíváním omamných a psychotropních látek. Práce může sloužit jako přehled jak pro studenty tak pro odborné pracovníky vyučující na vysokých školách, aby mohli nahlédnout na problematiku ''drogové kriminality'' a následně vypracovat účinné opatření ve formě preventivně vzdělávacích akcí či jako hodnotný poznatek do další praxe studentů Zdravotně sociální fakulty, Jihočeské Univerzity v Českých Budějovicích. Tato práce může poskytnout cenný materiál jak k hodnocení dosavadního vývoje dané oblasti, tak i k prognózování vývoje budoucího. K práci byl zvolen kvantitativní výzkum. Jako zdroj informací se uplatnila sekundární analýza dat, které poskytlo Okresní ředitelství Policie ČR Český Krumlov, skupina statistik, Institut pro kriminologii a sociální prevenci České Republiky a Ministerstvo spravedlnosti ČR. Na základě zjištěných skutečností ve své bakalářské práci lze v budoucnosti očekávat další růst ''drogové kriminality''. Dalo by se říci, že ''drogová kriminalita'' bude stále více ovlivňovat vývoj kriminality celkové, a to nejen co do kvality trestné činnosti, ale i do její kvantity.
Serious crime impaired
Keywords: Omamné a psychotropní látky; Trestný čin; Orgány činné v trestním řízení; Odsouzený; Podmíněný trest; Nepodmíněný trest; Stupefying and psychotropic matters; Crime; Law enforcement authorities; Condemned; Suspension of sentences; Unconditional punishment